Αποτελέσματα μετεγγραφών, Δελτίο Τύπου & νέα επιστολή στην Υπ. Παιδείας
ΚΑΝΤΕ ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΊΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ !
Οι πολύτεκνοι που το αίτημα των παιδιών τους για μετεγγραφή δεν ικανοποιήθηκε να προχωρήσουν άμεσα σε ένσταση (υποβάλλεται μέσω του συστήματος με τους κωδικούς του φοιτητή) μέχρι την Πέμπτη 21/11 που λήγει η προθεσμία υποβολής.
Δελτίο Τύπου ΕΔΩ
Νέα επιστολή στην Υπ. Παιδείας ΕΔΩ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΕΙ-ΤΕΙ:
ΚΑΝΤΕ ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΕΊΤΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ !
Και πάλι αδικήθηκαν οι πολύτεκνοι από τις μετεγγραφές! Η ΑΣΠΕ συνεχώς ζητά από το Υπουργείο Παιδείας την επαναφορά των ελεύθερων μετεγγραφών όπως ίσχυε επί τρεις δεκαετίες.
- Σχετική επιστολή μας από 24-7-2019 ΕΔΩ
Οι πολύτεκνοι που τα παιδιά τους δεν είχαν θετική απάντηση:
(α) να προχωρήσουν άμεσα σε ένσταση (υποβάλλεται μέσω του συστήματος με τους κωδικούς του φοιτητή),
(β) να επικοινωνήσουν με το Υπουργείο Παιδείας είτε με e-mail, είτε τηλεφωνικά, ζητώντας όλες οι ενστάσεις των παιδιών των πολυτέκνων να γίνουν δεκτές, όπως ζητάμε με Δελτίο Τύπου (δείτε ΕΔΩ) και επιστολή στην Υπουργό κα Νίκη Κεραμέως (δείτε ΕΔΩ).
Για διευκόλυνσή σας, ακολουθεί κείμενο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην ένσταση:
Γνωρίζετε από τα στοιχεία της αίτησης μου, ότι είμαι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας (έχω λάβει τα 2 μόρια της πολυτεκνίας). Το γεγονός ότι το κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογενείας μου δεν είναι στην κατώτερη κλίμακα των εισοδηματικών κριτηρίων και δεν μου έχει δώσει το μέγιστο των μορίων, δεν σημαίνει ότι είμαστε πλούσιοι. Δεν μπορώ να σπουδάσω με έξοδα της οικογενείας μου μακρυά από το σπίτι των γονέων μου.
Το Σύνταγμα στο άρθρο 21 παρ. 2 ορίζει ότι οι πολύτεκνες οικογένειες δικαιούνται ειδικής φροντίδας από το Κράτος. Με βάση την υποχρέωση αυτή και το γεγονός ότι δεν προκύπτει οικονομικό βάρος για το Κράτος, παρακαλώ να γίνει δεκτή η ένστασή μου διότι το κόστος ανατροφής και μόρφωσης τεσσάρων και περισσότερων παιδιών (φοιτητών και μαθητών) είναι αδύνατο να το αντέξει η οικογένειά μου. Δεν είναι όμως δίκαιο να στερηθώ εξ αυτού του λόγου το δικαίωμα στη μόρφωση, αφού είμαι επιτυχών/-ούσα στις εισαγωγικές εξετάσεις.
Η κινητοποίηση όλων μας θα φέρει αποτέλεσμα!
Αθήνα 19/11/2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ – ΤΕΙ: ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΑΔΙΚΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ
Ανακοινώθηκαν και φέτος τα αποτελέσματα των αιτήσεων για μετεγγραφή φοιτητών ΑΕΙ / ΤΕΙ σε άλλη πόλη. Για μια ακόμη φορά, τα αποτελέσματα αδικούν τα παιδιά των πολυτέκνων, καθώς τα δύο μόρια που λαμβάνουν δεν είναι ικανά να τους εξασφαλίσουν τη μετεγγραφή.
Θυμίζουμε ότι επί τρεις δεκαετίες ως το Νόμο «Διαμαντοπούλου» το 2009, τα παιδιά των πολυτέκνων δικαιούνταν ελεύθερων, χωρίς κριτήρια, μετεγγραφών, χωρίς ποτέ να είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία των ΑΕΙ / ΤΕΙ, όπως έκτοτε είχαν παραδεχθεί οι Πρυτάνεις.
Για όσους δεν αντιλαμβάνονται γιατί ίσχυαν επί τόσα χρόνια, πριν καταργηθούν, οι ελεύθερες μετεγγραφές των παιδιών των πολυτέκνων, η απάντηση έρχεται 2000 χρόνια πριν από τον Αριστοτέλη: «δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο, από την ίση μεταχείριση των άνισων».
Με το Νόμο «Γαβρόγλου», η αντιδημογραφική, αντιπολυτεκνική και αντιοικογενειακή πολιτική συμπληρώθηκε με την απόδοση ενός ακόμη μορίου για τα χαμηλά εισοδήματα, ώστε να φτάνει στα έξι (6) μόρια, με αποτέλεσμα το χάσμα με τη μοριοδότηση των πολυτέκνων να είναι πλέον αγεφύρωτο και να μην μπορούν να μετεγγραφούν τα παιδιά των πολυτέκνων.
Έψαξε όμως το Υπουργείο Παιδείας να εντοπίσει αυτούς που δηλώνουν μηδενικό εισόδημα και λαμβάνουν έξι (6) μόρια; Είναι όσοι εργάζονται στο εξωτερικό και δηλώνουν στην Ελλάδα μηδενικό εισόδημα; Είναι όσοι δεν δηλώνουν επαρκώς ή καθόλου το εισόδημά τους; Γιατί δεν ζητείται κάρτα ανεργίας από τους γονείς όσων λαμβάνουν τα πέντε ή έξι μόρια λόγω εισοδήματος;
ΖΗΤΟΥΜΕ από το Υπουργείο Παιδείας, στο όνομα της ειδικής φροντίδας που οφείλει το Κράτος στις πολύτεκνες οικογένειες (Σύνταγμα, άρθρο 21, παρ. 2):
– Να τεθούν επιτέλους κριτήρια και δικλείδες ασφαλείας για όσους δηλώνουν μηδενικό εισόδημα. Να ελεγχθούν αναδρομικά όλοι όσοι έχουν πάρει πέντε (5) και έξι (6) μόρια λόγω χαμηλού εισοδήματος, για να φανεί αν όντως τα δικαιούνται.
– Να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις των παιδιών ΟΛΩΝ των πολυτέκνων και να τους αποδοθεί η μετεγγραφή,
– Να τροποποιηθεί επιτέλους ο αντιοικογενειακός, αντιπολυτεκνικός νόμος των μετεγγραφών και να επανέλθουμε στο προ 2009 καθεστώς, με ελεύθερες μετεγγραφές για τα παιδιά των πολυτέκνων – ξέρει το Υπουργείο πόσοι είναι άραγε;
ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ, ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, καθώς ο Πρωθυπουργός Κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης μας είχε διαβεβαιώσει ότι: «Στη δική μας Κυβέρνηση θα βρείτε ευήκοα ώτα».
Είναι ώρα αποφάσεων!
Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ
Αρ. πρωτ. 1387
Αθήνα 19/11/2019
Αξιότιμη
Κυρία Νίκη Κεραμέως
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Α. Παπανδρέου 37, Τ.Κ. 151 80 Μαρούσι
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ.
Σε συνέχεια της υπ. αριθμ. 681/ 24-7-2019 επιστολής μας με την οποία σας είχαμε εκθέσει τα προβλήματα που αφορούν τις πολύτεκνες οικογένειες για τα θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας, επανερχόμαστε σήμερα στο θέμα των μετεγγραφών, καθώς τα αποτελέσματα της α’ φάσης που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες είναι απολύτως απογοητευτικά για τους πολύτεκνους γονείς.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τρεις περιπτώσεις που ΔΕΝ πήραν μετεγγραφή τα παιδιά τους:
α) Επιτυχούσα στο ΤΕΙ Λάρισας: Οικογένεια με 11 παιδιά (1 φοιτήτρια, η επιτυχούσα στο ΤΕΙ Λάρισας και 9 ανήλικα παιδιά).
β) Επιτυχών στα Τρίκαλα: Οικογένεια με 5 παιδιά (3 φοιτητές και 2 μαθητές).
γ) Επιτυχούσα στη Λάρισα: Ζωϊκής Παραγωγής. Οικογένεια με επτά (7) παιδιά ! – 4 φοιτητές και 3 μαθητές.
δ) Επιτυχούσα στην Πάτρα. Οικογένεια με πέντε (5) παιδιά, τα τέσσερα εν ζωή.
Όσο θα συνεχίζεται το παράλογο και απαράδεκτο σύστημα μετεγγραφών των προηγούμενων ετών, τόσο θα πληθαίνουν οι αδικίες σε βάρος των πολύπαθων πολύτεκνων οικογενειών της χώρας μας.
Θυμίζουμε ότι επί τρεις δεκαετίες ως το Νόμο «Διαμαντοπούλου» το 2009, τα παιδιά των πολυτέκνων δικαιούνταν ελεύθερων, χωρίς κριτήρια, μετεγγραφών, χωρίς ποτέ να είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα στη λειτουργία των ΑΕΙ / ΤΕΙ, όπως έκτοτε είχαν παραδεχθεί οι Πρυτάνεις. Για όσους δεν αντιλαμβάνονται γιατί ίσχυαν επί τόσα χρόνια, πριν καταργηθούν, οι ελεύθερες μετεγγραφές των παιδιών των πολυτέκνων, η απάντηση έρχεται 2000 χρόνια πριν από τον Αριστοτέλη: «δεν υπάρχει τίποτα πιο άνισο, από την ίση μεταχείριση των άνισων».
Με το Νόμο «Γαβρόγλου», η αντιπολυτεκνική πολιτική συμπληρώθηκε με την απόδοση ενός ακόμη μορίου για τα χαμηλά εισοδήματα, ώστε να φτάνει στα έξι (6) μόρια, με αποτέλεσμα το χάσμα με τη μοριοδότηση των πολυτέκνων να είναι πλέον τεράστιο και να μην μπορούν να μετεγγραφούν τα παιδιά των πολυτέκνων.
Έψαξε όμως το Υπουργείο Παιδείας να δει ποιοι είναι αυτοί που δηλώνουν μηδενικό εισόδημα και λαμβάνουν έξι (6) μόρια; Είναι όσοι εργάζονται στο εξωτερικό και δηλώνουν στην Ελλάδα μηδενικό εισόδημα; Είναι όσοι δεν δηλώνουν επαρκώς ή καθόλου το εισόδημά τους; Γιατί δεν ζητείται κάρτα ανεργίας από τους γονείς όσων λαμβάνουν τα πέντε ή έξι μόρια λόγω εισοδήματος;
ΖΗΤΟΥΜΕ άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας, στο όνομα της ειδικής φροντίδας που οφείλει το Κράτος στις πολύτεκνες οικογένειες (Σύνταγμα, άρθρο 21, παρ. 2):
– Να τεθούν επιτέλους κριτήρια και δικλείδες ασφαλείας για όσους δηλώνουν μηδενικό εισόδημα. Να ελεγχθούν αναδρομικά όλοι όσοι έχουν πάρει πέντε (5) και έξι (6) μόρια λόγω χαμηλού εισοδήματος, για να φανεί αν όντως τα δικαιούνται.
– Να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις των παιδιών ΟΛΩΝ των πολυτέκνων, και να τους χορηγηθεί η μετεγγραφή.
– Να τροποποιηθεί επιτέλους ο αντιοικογενειακός, αντιπολυτεκνικός νόμος των μετεγγραφών και να επανέλθουμε στο προ 2009 καθεστώς, με ελεύθερες μετεγγραφές για τα παιδιά των πολυτέκνων – ξέρει το Υπουργείο πόσοι είναι άραγε;
Κυρία Υπουργέ,
Αναμένουμε άμεσα τη θετική ανταπόκρισή σας, καθώς ο Πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης μας είχε διαβεβαιώσει ότι «στη δική μας Κυβέρνηση θα βρείτε ευήκοα ώτα» και διότι δεν κοστίζει τίποτα στο Κράτος να αποκαταστήσει την αδικία.
Είναι ώρα αποφάσεων!
Διατελούμε μετά τιμής,
Για την ΑΣΠΕ
Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας
Βασίλειος Θεοτοκάτος Δήμητρα-Ινές Αγγελή