Η Υπουργός Παιδείας Κατάργησε Τις Μετεγγραφές Των Πολύτεκνων
Στο πλαίσιο της ασκούμενης σήμερα αντιδημογραφικής, αντιπολυτεκνικής και αντιοικογενειακής πολιτικής από την Κυβέρνηση, η Υπουργός Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου κατάργησε ουσιαστικά τις μετεγγραφές των πολυτέκνων που είχαν θεσμοθετηθεί με ειδική διάταξη του νόμου 860/1979.
Για το προκείμενο θέμα η ΑΣΠΕ εξέδωσε το παρακάτω δελτίο τύπου:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δεν πέρασε ένας μήνας από την αναιτιολόγητη επίθεση της Υπουργού Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου στη Βουλή, εναντίον της ΑΣΠΕ, κατά τη συζήτηση του ν/σ που καταργούσε ουσιαστικά τις μετεγγραφές των φοιτητών μας, για να φανούν οι πραγματικές προθέσεις της, που θέλει τα παιδιά των πολυτέκνων να μη σπουδάζουν και ειδικότερα αυτά της Επαρχίας να αποκλείονται από τις περισσότερες Σχολές. Κατά τα άλλα ισχύει … το σύνθημα «πρώτα ο Μαθητής»!…
Στο νόμο 860/1979 υπήρχε ειδική διάταξη αποκλειστικά για την κατηγορία των μετεγγραφών των πολυτέκνων την οποία τελευταία την διεύρυναν για πολιτικές σκοπιμότητες, προσθέτοντας συνεχώς και νέες κατηγορίες χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις υποδοχής τους από τις Σχολές. Και έτσι, ενώ το ποσοστό των μετεγγραφόμενων τέκνων πολυτέκνων αντιστοιχούσε το πολύ μέχρι το 30% του συνόλου των μετεγγραφόμενων φοιτητών, κατηγορηθήκαμε… ως οι υπαίτιοι του υπερπληθυσμού των κεντρικών Πανεπιστημίων να είναι τα παιδιά των πολυτέκνων και έτσι κατήργησαν τις μετεγγραφές τους!
Ενώ, στις συνεχείς παρεμβάσεις μας, μας έλεγαν ότι άδικα διαμαρτύρεστε, γιατί τα παιδιά σας θα εισάγονται σε Σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας των γονέων τους και αυτό πράγματι φαίνεται στο νόμο που ψηφίσθηκε, αλλά και στην αιτιολογική έκθεση αυτού…, τελικώς με τις οδηγίες συμπλήρωσης του ΜΔ που εκδόθηκαν προχθές από το Υπουργείο (οι οποίες είναι αυθαίρετες και δεν στηρίζονται στο νόμο) προβλέπεται ότι: ο πολύτεκνοςθα πρέπει να επιλέξει Σχολές που βρίσκονται στην ίδια Διοικητική Περιφέρεια διαμονής της μόνιμης κατοικίας της οικογένειάς του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι οδηγίες του Υπουργείου:εάν ο υποψήφιος είναι π.χ μόνιμος κάτοικος Σάμου, διεκδικεί θέσεις της ειδικής περίπτωσης των πολυτέκνων μόνο για τμήματα και Σχολές που εδρεύουν σε αυτή τη Περιφέρεια (Βορείου Αιγαίου), δηλαδή στη Λήμνο, Λέσβο, Σάμο και Χίο. Και αν είναι Νάξου ρωτάμε εμείς και θέλει να εισαχθεί στη Νομική… που δεν υπάρχει στην Περιφέρεια Κυκλάδων- Δωδεκανήσων; Διότι με βάση τις τελευταίες οδηγίες δεν θα μπορεί να δηλώσει Αθήνα…, τα μόνα τμήματα που μπορεί να δηλώσει είναι: Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων (Σύρος), στη Ρόδο Παιδαγωγικά καθώς και ΑΣΤΕ (Τουριστικά στη Ρόδο )… Είναι αυτό ισότητα ευκαιριών;;; Έτσι αντιλαμβάνονται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα τέκνα πολυτέκνων;;; Είναι τρίτης κατηγορίας πολίτες τα τέκνα των πολυτέκνων οικογενειών που ζουν στην Επαρχία και ειδικότερα σε νησιά;;;
Επίσης δεν βάζει Εισοδηματικά Κριτήρια στους Έλληνες πολίτες Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αλλά βάζει στους πολύτεκνους της Μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, καθώς και σε όλους τους πολύτεκνους!!!
Είναι προφανές ότι αυτές οι διατάξεις, δεν στηρίζονται στο νόμο και στο Σύνταγμα και θα καταπέσουν στα δικαστήρια που θα προσφύγουν οι πολύτεκνοι.
Γι’ αυτό το λόγο, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να σταματήσει την αντιπολυτεκνική της τακτική, αποσύροντας αυτές τις διατάξεις και να επαναφέρει τάχιστα για τους πολύτεκνους το Νόμο 860/79, που επέτρεπε την ελεύθερη μετεγγραφή των πολυτέκνων και των τέκνων τους κατά τα δύο πρώτα έτη των σπουδών τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ – στα αντίστοιχα τμήματα των Σχολών, που είναι πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των γονέων ή στον τόπο που σπουδάζει άλλος αδελφός ή αδελφή τους.
Από το Γραφείο Τύπου της ΑΣΠΕ